Întrebări frecvente

Muncă în Germania

Nu există taxe legate de căutarea unui loc de muncă sau de prezentarea candidaturii. Serviciile de intermediere sunt complet gratuite.
Nu, nu percepem nicio taxă pentru găsirea și angajarea candidatului. Perceperea oricărei sume este ilegală.
Angajându-te printr-o agenție de recrutare serioasă, ai siguranța că vei primi tot ceea ce ți se cuvine. O agenție bună are grijă de angajați, pentru că își dorește ca aceștia să rămână cât mai mult timp și să fie mulțumiți. De aceea, oferă sprijin și asistență constantă. În plus, ASMO Solutions pune la dispoziție programul de Protecție Socială, garantând astfel angajaților noștri suport complet și ordine în documente. Găsirea unui loc de muncă și serviciile de intermediere sunt complet gratuite – nu vei plăti nimic.
Pentru semnarea contractului cu agenția noastră sunt necesare: cartea de identitate (cu CNP și seria actului), o fotografie a permisului de conducere și un număr de cont bancar în care va fi virat salariul.
Timpul de așteptare depinde, printre altele, de ofertele de muncă disponibile în acel moment, de calificările candidaților și de disponibilitatea lor de a începe activitatea.
Nu, angajatul nu este obligat să accepte fiecare ofertă de muncă. Ofertele prezentate sunt propuneri de angajare, iar decizia aparține întotdeauna angajatului.
Angajații semnează un contract de muncă german cu compania germană ASMO Solutions Deutschland GmbH. Contractul este încheiat pe perioadă nedeterminată, iar primele 6 luni reprezintă perioada de probă.

Da, atât angajatul, cât și angajatorul au dreptul de a rezilia contractul de muncă încheiat pe perioadă determinată. Termenul de preaviz este:
• 3 zile, dacă contractul a fost încheiat pentru o perioadă care nu depășește 2 săptămâni,
• 2 săptămâni, dacă contractul a fost încheiat pentru o perioadă mai mare de 2 săptămâni.

Da, deoarece ASMO Solutions, în calitate de angajator, are obligația de a plăti contribuțiile la asigurările sociale și de a îndeplini toate formalitățile legale necesare în acest sens.
Da, poate beneficia de aceleași servicii medicale ca și persoanele asigurate în România.
Clasa I de impozitare se acordă fiecărei persoane care deține un număr fiscal german. Clasa I este, de asemenea, cea mai convenabilă pentru angajat. Angajatorul plătește impozitul în numele angajatului către administrația fiscală. La sfârșitul anului, angajatul nu este obligat să facă nimic, însă este recomandat să depună declarația fiscală – majoritatea angajaților noștri primesc rambursări de impozit.
Clasa a III-a de impozitare poate fi solicitată de persoanele căsătorite. Pentru a obține clasa a III-a, candidatul trebuie să depună personal o cerere la administrația fiscală, să menționeze ocupația soției/soțului și venitul acestuia/acesteia. În acest caz, angajatorul nu mai reține impozitul, ci îl plătește direct angajatului. La sfârșitul anului, angajatul este obligat să depună declarația fiscală, care de obicei se încheie cu o sumă de plată suplimentară, mai ales dacă veniturile partenerului sunt mari.
Vom face calculul salarial în funcție de clasa de impozitare care este înregistrată la administrația fiscală sub numărul fiscal al angajatului. Nu avem influență asupra claselor de impozitare și suntem obligați să aplicăm exact clasa stabilită de autoritățile fiscale.
Diferența este de aproximativ 150–200 de euro pe lună.
Da, în momentul semnării contractului cu agenția de muncă, fiecare persoană trebuie să informeze Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă de care aparține, în termen de maximum 7 zile calendaristice, despre angajare. Persoana angajată în baza unui contract de muncă temporar sau a unui contract civil își pierde statutul de șomer.
După primele 6 luni de muncă, angajatul are dreptul la 20 de zile de concediu pe an. După alte 6 luni lucrate (până la finalul primului an) – 25 de zile pe an. Pentru al doilea și al treilea an de muncă – 27 de zile pe an. Începând cu al patrulea an de muncă – 30 de zile de concediu pe an.
Steuernummer (St.-Nr.) este un număr de identificare fiscală (echivalentul codului NIP din Polonia), atribuit de administrația fiscală germană (Finanzamt). Este format din 11 cifre și, de regulă, își păstrează valabilitatea pe tot parcursul vieții și nu se schimbă. Poate fi găsit pe documentele primite de la autoritățile fiscale germane sau pe fluturașii de salariu (Lohnabrechnung). Acest număr este deținut doar de persoanele care au fost deja angajate în baza unui contract de muncă german. Pentru persoanele care nu au lucrat anterior în Germania, vă informăm că, odată cu semnarea contractului, vom trimite o împuternicire care ne permite să solicităm acest număr în numele dumneavoastră. Nu va fi nevoie să faceți acest demers pe cont propriu!
Numărul de asigurare este o combinație de litere și/sau cifre utilizată pentru a identifica persoanele în sistemul de asigurări sociale. Numărul SV este atribuit atunci când începem pentru prima dată să lucrăm în Germania. În acest caz, angajatorul înregistrează angajatul la asigurarea de sănătate (Krankenversicherung). Cel mai ușor de recunoscut este prin faptul că include, printre altele, data nașterii persoanei care deține acest număr (la fel ca în cazul numărului nostru PESEL) și prima literă a numelui de familie. Angajații îl vor găsi pe documentele emise de casa de asigurări de sănătate sau pe fluturașul de salariu (Lohnabrechnung). După atribuirea acestui număr, este important să îl păstrăm cu grijă pentru a-l folosi corect în toate cazurile. Sub acest număr sunt înregistrate și toate informațiile legate de pensie.

Codul BIC/SWIFT este necesar pentru efectuarea transferurilor bancare, inclusiv a plăților salariale.
SWIFT, cunoscut și sub denumirea de BIC, este un cod format din 8 până la 11 caractere. Acesta poate fi găsit, de exemplu, pe site-ul oficial al băncii, prin conectarea la contul tău bancar online sau apelând direct banca și solicitând această informație. Codurile SWIFT/BIC sunt alocate permanent unei anumite instituții, cum ar fi o bancă.

Salariul poate fi transferat în orice cont dintr-o țară a UE. Nu este necesar un cont valutar, însă este important de reținut că salariile sunt transferate în EUR. Dacă banii ajung într-un cont în lei, banca percepe un comision pentru conversia valutară și aplică un curs de schimb dezavantajos.

Companiile germane preferă de mulți ani să colaboreze cu agențiile de recrutare. Recrutarea directă a angajaților este un proces consumator de timp și dificil, mai ales în cazul lucrătorilor din afara Germaniei care nu vorbesc limba germană. În plus, toate formalitățile legate de procesul de angajare, asigurări și contribuții la pensii sunt responsabilitatea agenției. Pentru angajatorii germani, colaborarea cu o agenție de muncă este adesea cea mai bună opțiune. Lăsând la o parte situația de pe piață, merită menționat că munca prin intermediul unei agenții aduce beneficii și pentru angajat.

Din păcate, acest lucru nu este posibil.

Cazarea este oferită doar angajaților noștri.
Într-o astfel de situație, se poate închiria locuință pe cont propriu, iar în cazul renunțării la cazarea oferită de noi, se acordă un bonus.
Alternativ, putem închiria un loc și pentru partener/parteneră, însă în acest caz costul suplimentar va fi dedus din salariul angajatului.
Astfel de situații trebuie discutate de fiecare dată cu coordonatorii.

Dacă cei interesați preferă să ne viziteze la birou, bineînțeles că acest lucru este posibil.
Este suficient să stabilească o întâlnire cu recrutorul pentru o anumită zi și oră.

Suntem la dispoziția dumneavoastră:

  • Bd. Mircea Vodă nr. 24, Etaj 2, Sector 3,
    București 030667